Revista Tehnium nr.5 – International, 2001

Revista Tehnium nr.5 – International, 2001 – Programator EEPROM "Microchip"

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte discutate

1. Filtre pentru difuzoare

Marea majoritate a aparatelor de radio, televizoarelor, casetofoanelor etc. sunt echipate cu un singur difuzor fiindca ele trebuie sa reproduca un semnal monofonic.

Cand este vorba de o linie ectroacustica stereo, este absolut obligatoriu sa avem instalate doua difuzoare, cate unul pentru fiecare canal.

Situatia se schimba insa cand ne referim la ceea ce numim inalta fidelitate, notata frecvent HI-FI. Aici pentru fiecare canal exista o incinta acustica (boxa) cu mai multe difuzoare de diametre diferite si care au atributii bine precizate in reproducerea sunetului.

Utilizarea mai multor difuzoare este obligatorie, fiindca un singur difuzor nu poate reproduce intregul spectru sonor, stanjenind auditia prin grave distorsiuni, pe care le numim distorsiuni armonice sau distorsiuni de intermodulatie – numim astfel alterarea proportiei nivelurilor dintre componentele sunetelor reproduse si limitarea la unele grupe de frecvente, in special de la extremitatile spectrului sonor – sunetele joase si inalte.

2. Alarma universala

Sistemul de alarma prezentat este deosebit de fiabil. El poate fi montat la un apartament sau un spatiu comercial, protejand atat usa principala cat si intrarile auxiliare sau ferestrele, prin faptul ca dispune de anclansare cu intarziere, ca si imediata, independente, alarma se preteaza foarte bine pentru un autoturism, utilizand ca senzori fie contacte pentru usi, fie un sistem cu contacte plus un senzor de vibratie (soc) – ce se gaseste, la preturi rezonabile, in magazinele de componente electronice.

3. Numarator reversibil

Construit cu un minim de componente integrate, acest aparat se poate folosi in procesele industriale la numararea pieselor de pe benzile de montaj, la numararea vizitatorilor dintr-o expozitie etc.

4. Ovometru electronic

Din punct de vedere electric, oul, in ansamblu (coaja si continut), reprezinta un dielectric. Orice dielectric introdus intr-un camp electromagnetic de RF se incalzeste, o parte din energia acestui camp fiind pierduta prin transformarea ei in caldura.

Cercetarile de laborator au aratat ca ouale proaspete absorb mai putina energie electromagnetica de RF, iar cele vechi (stricate, clocite) mai multa.

5. Stabilizator de curent pentru autoturismul "Dacia 1300"

Asa cum este binecunoscut, autoturismele din familia "Dacia 1300" folosesc un altenator trifazic ca generator rotativ pentru reincarcarea acumulatorului de la bord.

Pentru ca tensiunea continua de la iesirea redresorului trifazic (cu diode semiconductoare) sa fie constanta, curentul prin bobina de excitatie a altematorului trebuie sa fie, constant, in jur de 2 A.

Reglarea automata a acestui curent se face (inca) de catre constructor cu ajutorul unui releu electromagnetic de maxim, care intrerupe tensiunea de excitatie cand aceasta creste periculos (peste + 14.2 V) datorita turatiei motorului.

Aceasta solutie clasica este depasita datorita impreciziei si dificultatilor reglajului, precum si fiabilitatii cazute. Au aparut multe variante de scheme de "relee electronice", de "stabilizatoare auto", de "regulatoare electronice" etc., mai mult sau mai putin sofisticate si laudate.

Ceea ce se propune in articol este un stabilizator de curent foarte simplu, folosind numai doua tranzistoare cu germaniu (care probabil ca "zac" nefolosite in "zestrea" oricarui radioelectronist constructor amator).

6. Emisiuni radio cu modulatie de frecventa

Transmiterea programelor radiodifuzate pentru marele public a utilizat si utilizeaza gamele de frecventa ale undelor lungi, medii si scurte, adica ale frecventelor cuprinse intre 150 kHz si 30 MHz, unde informatia (vorba sau muzica) moduleaza in amplitudine frecventa purtatoare.

Acest mod de transmitere, denumit Modulatie de Amplitudine (MA), a fost impus de conditiile tehnice care existau la inceputurile radiodifuziunii.

Progresiv cu dezvoltarea tehnologiilor in domeniul electronicii, prin crearea unor noi componente cu parametri deosebiti, a inceput utilizarea unor noi game de frecvente, in spectre superioare fata de cele ce erau deja folosite.

Aceasta a permis ca programele radiodifuzate sa apeleze la modulatia de frecventa, ale carei caracteristici electrice sunt total diferiti de cele din modulatia de amplitudine.

7. Amplificator cu zgomot propriu redus LM833

Multa vreme amplificatorul LM381 (realizat si la noi in tara de catre "Baneasa" S.A. sub denumirea BM381) a fost unul dintre amplificatoarele operationale duble de zgomot redus, accesibile ca pret si cu performante bune pentru aplicatii in audio frecventa.

Aeeasi firma care a realizat LM381 ("National Semiconductor") a fabricat apoi un alt circuit integrat, cu perfonnante mat bune, LM833, disponibil si in magazinele de specialitate de la noi.

Acest amplificator este tot unul dual, dar in capsula cu opt pini, capsule disponibile atat pentru montaj conventional (DIL) cat si pentru SMT (capsula SOP), cu dispunere standard (pentnu amplificatoare operationale duble) a terminalelor. Aceasta reducere a dimensiunilor capsulei a condus la un pret de cost mai mic.

8. Programator EEPROM "Microchip"

Ca si EEPROM-urile din familia "I2C", respectiv 24Cxx, memoriile din seria Microwire – 93Cxx – se bucura de o mare popularitate.

Programarea acestora se face complet diferit, pentru punerea lor in functionare fiind necesar un programator specific. Simplu de realizat, montajul propus se conecteaza la portul paralel al calculatorului, fara sa necesite o sursa de tensiune externa si poate programa numai memorii produse de "Microchip".

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here