Revista Tehnium nr.2 – 2002

Revista Tehnium nr.2 – 2002 – Cum construim o microhidrocentrala electrica?

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte discutate

1. Variatoare de tensiune

La alegerea unei scheme de variator de tensiune, constructorul amator oscileaza adeseori intre cele doua elemente active de baza – tiristor sau triac – hotarandu-se cu greu pentru care anume sa opteze.

Un atu important al triacului il constituie, desigur, bidirectionalitatea sa, adica faptul ca, pentru o tensiune alternativa aplicata circuitului terminal 1 – terminal 2, el poate fi adus in conductie pe parcursul ambelor semialternante (pozitiva si negativa).

In cazul tiristorului obisnuit (unidirectional), pentru a putea folosi ambele semialternante ale tensiunii alternative, aceasta trebuie in prealabil redresata bialternanta, de obicei in punte, ceea ce constituie o piesa de putere in plus (gabarit suplimentar, cost suplimentar).

Ca dezavantaj major al triacului in comparatie cu tiristorul trebuie amintita insa sensibilitatea lui in general mai scazuta in ceea ce priveste curentul de amorsare de poarta, dar si faptul ca aceasta sensibilitate este uneori destul de pronuntat diferita de la un "cadran" de functionare la altul.

2. Tester multifunctional

Montajul prezentat testeaza componente electronice (tranzistoare, diode, dispozitive optoelectronice, condensatoare, rezistoare) si circuite electrice (continuitate, contacte de intrerupatoare, relee, termostate).

3. Amplificator cu tuburi in clasa A

Caracteristici tehnice:

  • etaj final in clasa A, fara curenti de grila;
  • banda de frecventa 30-20.000 Hz, cu o nelinearitate mai mica de +/- 1 dB;
  • puterea nominala este de 6 W pentru THD max. = 0.5%;
  • tensiunea la intrare pentru puterea nominala este de 1 V.

Desigur ca o prima intrebare este legata de puterea debitata, care pare foarte mica.

Intr-adevar, pentru incinte cu sensibilitatea mica puterea nu este suficienta pentru a obtine un nivel sonor acceptabil pentru auditii de muzica rock in forta.

Etajul final prezentat are insa avantajul net al unui coeficient redus de distorsiuni nelineare si armonice, ca o compensare pentru puterea de iesire redusa si se recomanda auditiilor de calitate.

4. Corector de ton cu tranzistoare

Orice aparat electroacustic este dotat cu posibilitatea accentuarii sau atenuarii nivelului frecventelor joase sau inalte care fac parte din componenta unui program muzical, conform preferintelor ascultatorului.

Aceste reglaje se realizeaza cu ajutorul unui bloc electronic interconectat de cele mai multe ori intre blocul preamplificator si blocul amplificator de putere. Analizand diversitatea schemelor electrice de corectoare de ton, s-a ajuns la concluzia ca cel mai simplu si totodata eficient montaj de acest tip este cel prevazut cu posibilitatea de corectie separata a frecventelor joase, medii si inalte – corectorul de ton pe trei benzi.

Corectorul de ton propus spre a fi realizat detine urmatoarele performante, care situeaza montajul in categoria HI-FI:

  • impedanta de intrare Zi = 50 KOhm;
  • impedanta de iesire Ze = 5 KOhm;
  • reglaj de ton in subbenzi:
    25 Hz, Amax = 20dB;
    Amin = – 24dB;
    1 kHz, Amax = 22dB;
    Amin = – 26dB;
    15 kHz, Amax = 20 dB;
    Amin = – 24 dB;
  • raport semnal-zgomot S/N >/= 75dB;
  • tensiunea de intrare Ui = 200 mVRMS;
  • distorsiuni armonice totale THD </= 0.1%;
  • distorsiuni de intermodulatie TID </= 0,06%;
  • tensiunea de alimentare UA = 24V.

5. Egalizator parametric

Egalizorul parametric prezentat face parte din categoria montajeor HI-FI necesare intr-un lant audio cu performante moderne. Montajul foloseste performantele superioare ale circuitelor integrate pentru realizarea corectiilor semnalului de intrare.

Egalizorul indeplineste functiile unui circuit Baxendall cu posibilitati extinse de lucru, realizand o diversitate de caracteristici functionale, capabile de a satisface cerintele cele mai exigente.

Pentru realizarea cat mai simpla si totodata pentru obtinerea unor rezultate optime s-au imbinat proprietatile filtrelor active cu performantele ridicate ale amplificatoarelor operationale.

6. Microhidrocentrala electrica

Sunt inca in Romania localitati rurale neelectrificate. Sunt case nou construite in localitati electrificate, care au o pozitie periferica, fiind situate departe de reteaua electrica de 220 V/50 Hz, iar racordarea la aceasta costa mult.

O microcentrala electrica proprie gospodariei, care sa furnizeze energie electrica aproape gratuit (in conditiile cand cea furnizata prin reteaua de distributie costa din ce in ce mai mult) este, evident, binevenita.

Manopera poate fi opera constructorului amator, iar costul materialelor si al componentelor folosite, desigur, se va amortiza in timp.

Solutia folosirii, pentru alimentarea cu energie electrica a gospodariei, a unui mic grup electrogen (cu P </= 2 kVA) care se gaseste pe piata romaneasca, nu este o solutie tehnico-economica viabila din urmatoarele motive:

  • pretul de cost ridicat;
  • consum mare de benzina (0.8 Litri/ora);
  • necesita intretinere calificata;
  • face zgomot;
  • produce noxe;
  • fiabilitatea limitata;
  • nu poate functiona neintrerupt mult timp.

7. Masurarea directa a inductantelor

Montajul prezentat permite masurarea simpla a inductantelor intr-un domeniu larg de valori (1 mH – 100 mH).

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here