Revista Tehnium nr.2, 2000

Revista Tehnium nr.2, 2000 – Ce este un demodulator sincron?

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte discutate:

1. Amplificator audio hibrid (40W)

Articolul revine la un montaj prezentat intr-un numar anterior (Tehnium nr2 / 1998), pronuntand modificari care imbunatatesc performantele schemei initiale…

2. Vu-metru

Montajul prezinta un indicator al nivelului de audiofrecventa (VU-metru) cu indicatie logaritmica a nivelului de tensiune aplicat la intrare, respectiv liniara a nivelului de tensiune exprimat in decibeli (dB)…

3. Amplificator de audiofrecventa Hi-Fi de putere (10W)

Orice aparat electroacustic are în componenţa sa un amplificator de audiofrecventa de putere prevăzut în scopul redării cât mai fidele a informaţiei conţinute într-un program muzical. De puterea transmisa incintei acustice prevăzută cu difuzoare, lărgimea benzii audio de lucru, raportul semnal-zgomot, cât şi de coeficienţii distorsiunilor liniare şi neliniare depind performanţele amplificatorului de audiofrecvenţa.

In acest articol se propune construirea unui amplificator de audiofrecvenţă de putere, realizat cu componente electronice aflate la dispoziţia oricărui amator.

Montajul face parte din categoria amplificatoarelor de putere în dasa B de funcţionare, realizat cu tranzistoare de acelaşi fel, in montaj cvasi-complemetar, cuplajul cu rezistenta de sarcina facandu-se cu ajutorul unui condensator de cuplaj.

4. Totul despre MX294

Transceiverul MX294 este realizat de firma PHILIPS, cu sinteza de frecventa, pe frecventele de 80, 160, 460 MHz. Poate fi folosit in scopuri de radioamator, mai ales ca modelele respective fiind echipate cu o sinteza destul de simpla, pot facilita accesul multor doritori de UUS, intr-un mod destul de rapid, in benzile de 50 MHz, 145 MHz si 432 MHz.

5. Demodulator sincron

Articolul prezinta un demodulator sincron care are o liniaritate de 46 dB si lucreaza la frecventa de 10.7 MHz. Semnalul aplicat la intrarea amplificatorului distribuitor este amplificat si transmis apoi catre amplificatorul liniar. Iesirea amplificatorului limitator ataca grilele tranzistoarelor Q1 si Q2, iar iesirea amplificatorului liniar ataca drenele lor…

6. Alimentator 0-20V / 1A

Constructorii electronişti cunosc faptul câ realizarea unei surse de tensiune care sâ pornească de la zero este un lucru dificil (din cauza tensiunii de referinţă a stabilizatoarelor integrate). Astfel, este mult mai uşor de realizat un alimentator cu tensiunea cuprinsă între 3V – 20V, decât unul cu tensiune 0V – 20V. De regulă, atunci când sunt totuşi necesare surse de tensiune care să livreze începând de la OV se folosesc transformatoare care au o înfăşurare specială sau chiar transformatoare auxiliare.

In cazul acestui alimentator, care livreaza incepand de la 0V, s-au rezolvat aceste probleme adaugand in schema un alimentator suplimentar, lucrand in comutatie, realizat, in principal, cu ciruitul integrat 555…

7. Sursa de alimentare optionala pentru TV-AN cu 3,5 sau 6 CI

8. Voltmetru digital cu 3 1/2 digiti

Se propune realizarea unui modul voltmetru digital universal, care poate fi util într-o gamă foarte largă de măsurări.

Acesta poate înlocui, în diverse aplicaţii, clasicul galvanometru cu ac indicator, sau poate fi adaptat, prin adăugarea de diferiţi traductori la intrare in vederea utilizării sale în diverse alte funcţiuni (termometre, barometre, higrometre, ampermetre, capacimetre etc.).

9. Generator de impulsuri dreptunghiulare

Cu ajutorul a doua circuite temporizatoare de tipul 555 (sau cu circuitul dublu 556), impreuna cu un amplificator operational, se poate realiza cu usurinta un generator de semnale dreptunghiulare, la care frecventa de repetitie a impulsurilor si factorul de umplere pot fi ajustate independent…

10. Conversie analog-digitala cu microcontroler

Functie de resursele interne de care dispun, microcontrolerele isi gasesc o serie de aplicatii interesante. Se prezinta posibilitatea realizarii unei converii analog-digitale in jurul microcontrolerului AT89C2051.

11. Temporizator pentru sirena

Asa cum spune si titlul, montajul se ataseaza unei simple sirene, rezultand o alarma cu care se poate supraveghea intrarea nedorita intr-un apartament.

Montajul realizeaza trei functii absolut necesare unei alarme: pornire intarziata, oprire temporizata si control din partea utilizatorului.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/details/Tehnium_201801

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 2 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here